digitalfabrika

Markalar Neden Bir Sosyal Medya Yöneticisine İhtiyaç Duyarlar?

140 karakterli mesajlar yazıyorsun, “beğen” butonuna tıklıyorsun, geri kalan zamanı YouTube’da geçiriyor ve iş gününü bitiriyorsun. Sosyal medya hala diğer iş kollarının çok dışında gibi görünse de, zaman sosyal medyanın lehine işliyor ve markaların güçlü dijital duruşu için daha çok sosyal medya çalışanı işe alınıyor. 

Fakat Network Solutions ve University of Maryland’s School of Business’in yaptığı ortak bir çalışmada sadece üç küçük işletmeden birinin sosyal ağlarda aktif olduğu ortaya konuluyor.

Neden bu kadar az? Bazı şirketlerin yürütmüş olduğu araştırmalara göre sosyal medya mesaisi ya etkisiz kalıyor ya da isteklere yeteri kadar cevap veremiyor. Fakat aklı selim hiçbir marka sosyal medyada bilinçsizce hareket etmek istemez ve kendini işin ehli bir yöneticiye teslim etmek ister.

 

Sosyal Medya Yöneticisi Ne Yapar?

Sosyal medya online ortamda markanızla ilgili hızlı ve etkili bilgi paylaşımından çok daha fazlasıdır. Sosyal medya markanıza bir yüz, bu yüzle birlikte özgürce kullanabileceği bir kimlik ve tüm derdini anlatabileceği etkileyici bir ses kazandırır. Böylesine önemli bir platformda markanızı yönetecek kişinin tek meziyeti elbette kişisel Facebook hesabını yönetebilmesi olmamalı.

- Markaya Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Tumblr ağlarında kimlik kazandırabilmeli

- Marka blogunun içeriklerini yönetebilmeli

- İçerikleri mecraların jargonlarına uygun bir şekilde takipçilerle paylaşabilmeli

- Ulusal ve uluslararası sosyal medya bloglarını düzenli bir şekilde takip edebilmeli

- Olumlu olumsuz sosyal medya deneyimlerini inceleyebilmeli

- Markaya küçük ya da büyük bir sosyal medya başarı hikayesi kazandırmayı hedefleyebilmeli

Stajyer Değil Yönetici Tercih Edin

Bazı markalar sosyal medya hesaplarını yönetmesi için bir stajyer almayı tercih ediyor.

Peki siz kendi stajlarınızı hatırlıyor musunuz? Taş çatlasa 3 ay çalışmayı düşündüğünüz ve ardından bir başka iş kolunu denemeyi heyecanla beklediğiniz profesyonellik öncesi döneminizdi.

Eğer bir stajyerle ilerlemek istiyorsanız elbette bu sizin tercihiniz fakat her 2 ya da 3 ayda bir yansıtmak istediğiniz marka dili değişecek ve ne yazık ki takipçileriniz ya da müşterileriniz bu durumdan rahatsızlık duyacaktır.

Sosyal medya takımınıza bel kemiği olacak bir yönetici alarak stajyerleri onun yönlendirmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, bir yöneticinin olması temel sorumluluğu bir kişide toplayacak ve iletişimi düzenleyecektir.

Zaman Kaybı

Bir sosyal medya yönetcisi almadan ve bir sosyal medya departmanı oluşturmadan önce pek çok yönetici ya da şirket sahibi online sorumluluğu kendi üzerine alır. Oysa sosyal medya gibi günü gününe değişiklik gösteren, üstelik henüz çok yeni olan bu alanı takip etmek düşünülenden de zordur.

Sosyal medya ile ilgili işleri şirketinizde hali hazırda farklı işler ve sorumluluklara sahip bir başka kişiye de atayamazsınız. Atamamalısınız.

Siz ya da bir başka çalışma arkadaşınızın kendi alanı olmayan sosyal medya konusunda kendini eğitmesi zaman kaybı yaratacak ve odak noktasını dağıtacaktır.

Kısaca, sosyal medya çok tehlikeli olduğu için değil, çok kıymetli olduğu için uzman bir yöneticiye ihtiyaç vardır ve bu sayede markanız sosyal medyada parlayacaktır.

 

Pelin İnce

pelin.ince@digitalfabrika.com

Posted in Sosyal Medya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>