digitalfabrika

Renk Psikolojisinin Pazarlamadaki Önemi

Pazarlama ve markalama çalışmalarında renk psikoljisinin uygulanması çok büyük bir önem taşıyor. Kullanılan renklerle insanların ruh hallerini, duygu durumlarını ve markaya karşı olan algınları etkilemek mümkün. Ayrıca, marka ürünü için uygun olan rengi seçip tüketicilerin satın alma tercihlerine de yön verilebilir.

Renk psikolojisini logolarda, websitelerinde ve pazarlama materyallerinde nasıl uygulanacağını daha iyi anlamak için ana renklere bir göz atabilirsiniz ve aşağıdaki infografikte renklerin kullanımlarını ve etkilerini inceleyebilirsiniz.

Ana Renklerin Psikolojisi

Bazı renkler spesifik durumlarda ve yerlerde diğerlerine göre daha başarılıdır. İnfografiğe göz atmadan önce ana renkleri hızlıca inceleyebilirsiniz.

Sarı

Sarı insanların dikkatini çekmek için harika bir renk seçimidir. Fakat normal olarak hoş ve sıcak bir his uyandırmasına rağmen gözü çabuk yoran bir renktir.

Mavi

Mavi iş yaşamı için etkili bir renktir. Erkeklerin en popüler olarak kullandıkları renk mavidir; dinginlik, sakinlik duygusu verdiği bilinir. Aynı zamanda politikacılar da maviyi çok sık kullanırlar ki bunun nedeni mavinin güven verici olmasıdır.

Yine sosyal ağların kurumsal renklerinin mavi ve tonları olduğu da dikkatinizi çekmiştir. Facebook, Twitter, Foursquare ve Friendfeed gibi sosyal ağlar paylaşım mantığına dayandığı için güven verici bu rengi tercih etmişlerdir.

Kırmızı

Kırmızı duyguyu sembolize eden bir renktir. Tutku ve gerilimi çağrıştırır.

Pazarlama için Renkler

Bir renk şeması oluşturmak istenildiğinde hangi renklerin birlikte daha iyi bir etki oluşturacağının yanısıra renk psikolojisi üzerinde düşünülmelidir. Mükemmel renkleri bulmak zaman alan ve yorucu bir iş olabilir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>