digitalfabrika

Sosyal Medya Kampanyaları & WOM Etkisi

Markaları sosyal ağlarda güçlendiren şey “Beğen”inin aksine aşktır! Sosyal medya kampanyaları çok çeşitlilik gösterse de günün sonunda müşterinin tek bir isteği vardır: markanın konuşulması.

Bir kampanya öncesinde markaya pek çok soru sorulması ve yapılmak istenen etkinin sınırlarının çizilmesi gerekir. Zira sosyal ağlarda verilen her içerik aynı etkiyi yaratmaz. İçeriğin kalitesi, hedef kitle ve onlardan ne beklendiği,  vermek istenilen mesaj ve bütçe kampanyanın ulaştığı sonuçları değiştirebilir.

Sosyal medya kampanyalarını 3′e ayıralım:

- Sosyal ağlarda hesaplar üzerinden reklam yapılması

- Hediye ürün verilmesi

- Gerçek WOM Marketing

Kampanya mesajı nedir?

Sosyal ağlarda hesap üzerinden girilen reklam içerikleri genellikle e-mailing’lerde yer alan metinlerle benzerlik gösterirken, WOM kampanyalarında gerçek müşterilerin marka ile ilgili gerçek hikaye ve tecrübeleri yer alır. Sonuç olarak hem online hem de offline mecrada marka ile ilgili organik içerik üretilmiş olur.

Katılımcılar kimlerdir?

Reklam metinlerinin verildiği klasik bir kampanyada yalnızca “beğen”enler katılım sağlarken; hediye ürün kampanyalarında bu ürünü deneyen kişiler aktif katılımda bulunur.  WOM marketing stratejisinde ise katılımcı aslında ‘temsilci’dir. Marka ile sürekli etkileşim halinde olan bir kitleden dikkatle seçilen bu grup, ‘kendi’ markalarının reklamını yaparlar.

Katılımcıların görevi nedir?

Yalnızca reklam metinleri ile yürütülen bir kampanyada katılımcıların tek görevi Beğen butonunu tıklamaktır. Hediye ürünlerini alan bir diğer kampanyada ise katılımcılar ürünleri dener ve markaya teşekkürlerini sunar, yorumda bulunurlar. Fakat marka bu kitle ile diyalog halinde olmazsa kampanya sokakta rastgel dağıtılan promosyon ürün etkisi dışına çıkamaz.

WOM marketing stratejisine göre katılımcı marka ile el ele çalışmalıdır. Belirli zamanlarda marka için gönüllü olarak çalışır.

Bütçe nereye harcanır?

Reklam metinleri ile yürütülen sosyal medya hesaplarında online araçlara bütçe ayrılırken; bir diğer kampanyada bütçe dağıtılan bedava ürünlere harcanır. WOM kampanyalarında ise direkt olarak markayı seven insanlara yatırım yapılır. Onlara sevdikleri markanın reklamını yaparken gereken durumlar için bütçe ayrılır. Bu elbette kampanyanın büyüklüğü ile paraleldir ve değişkenlik gösterir fakat kesin olan şey şudur ki: katılımcının markayı gönüllü olarak duyurduğu sırada bunu paylaşması için destek olunur.

Kampanya ne kadar sürdürülebilir?

Klasik bir kampanyada beğeniler  ve tıklar sürdüğü müddetçe süreklilik sağlanırken; hediye ürün verilen kampanyalarda denemeler bitince kampanya da bitmiş olur.

WOM kampanyalarında ise ‘marka temsilcileri’ birer ‘marka savunucusu’na dönüşür ve marka ile olan aşklarını uzun yıllar koparmazlar.

Kısaca tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi beğeni geçici, aşk kalıcıdır. Love-mark etkisini yaratacak sosyal medya kampanyaları için müşteriye son bir soru sorulmalıdır:

Marka nerede yaşamalıdır?

a) Online mecrada

b) Bir deneme ürününde

c) Kalplerde

 

 

 

Pelin İnce

pelin.ince@digitalfabrika.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>