digitalfabrika

Sosyal Medyanın Yatırım Getirisi [İnfografik]

Sosyal medya pazarlaması etkili mi? Bu soru, sosyal medya pazarlamasına gittikçe daha fazla yatırım yapan işletmeler tarafından sorulan bir sorudur. Sosyal stratejilerin yatırım getirisini tanımlamak için kullanılan geniş bir hedef ve ölçüm çeşitliliği vardır. Standard ölçüm araçları yoktur.

Verilen infografik sosyal medya pazarlamasının başarısını etkileyen hedefler, faktörler ve sosyal medyanın işletmeler için yararlarını anlatıyor.

 

Sosyal medya pazarlaması etkili mi?

Yatırım getirisi, nicel verilerle bir şirketin performansının ölçülmesi sonucunda elde edilen verilerden biridir. Bu nedenle sosyal medya içinde tartışmalı bir konu olmaya devam etmektedir. Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok işletme, sosyal medya pazarlamasına artan miktarlarda yatırımlar yapmaktadır. Sosyal medya çalışmalarının başarılı olup olmadığını nasıl saptayabilirsiniz?

Belirsizlik Duygusu Verme

Pazarlama Direktörlerinin %74’ü sosyal medya çalışmalarının büyük ölçüde bu seneki yatırım getirisine bağlı olacağına inanıyorlar.

%96’sı sosyal medya pazarlamasının değerini tanımlamak için satış hedefleri ve internet sitesi ölçümlerinin ötesine bakmaya çalışıyor.

Günümüzde Sosyal Medya Pazarlaması

İşletmelerin %76’sı iş hedefleri için sosyal ağları kullanıyor.

Pazarlamacıların %64’ü sosyal medyayı, pazarlama planlarıyla birleştiriyor.

İşletmelerin %11’i sosyal medya pazarlamasını 3 yıldan daha uzun süredir kullanıyor; %9’u 1 yıldan daha az bir süredir kullanıyor.

Tıklanmadan Daha Fazlası

Pazarlama direktörlerinin sosyal medya pazarlaması aktivitelerini ölçmek için kullandıkları ölçümler;

%68 internet sitesi trafiği

%66 değişim

%63 site fanları ve üyeleri

%63 olumlu müşteri ifadeleri

%50 katkıda bulunanlar

%50 gelir

%43 sayfanın görüntülenme sayısı

%42 paylaşımlar

%41 bahsedilme

%23 ortalama sipariş değeri

%16 azalan iadeler

%15 artan kanal satışları

%11 azalan arama yoğunluğu

%7 diğer ölçümler

%7’si ölçümleri izlemiyor

Sosyal Medyada Maddi Olmayan Yatırım Getirisi

Pazarlamacıların %72’si sosyal medyanın işletmelerin kapatılmamasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Sosyal medya pazarlamasına yatırım yapan insanların %45’i sosyal medyanın yeni ortaklıklar kurulmasını sağlayabileceğini belirtmiştir.

Uzun vadede sosyal medya, pazarlama giderlerinde çarpıcı düşüşler sağlayacaktır.

Pazarlamacıların %65’i arama motoru sıralamasını yükseltmek için haftalık minimum 6 saatlerini sosyal medyada geçiriyorlar.

Kanıtlanmış Platformlar ve Yarının Trendleri

Pazarlama direktörleriyle yapılan bir ankete göre Facebook en değerli sosyal medya pazarlaması platformudur.

Oylamalar ve yorumlar, Twitter, LinkedIn, blog/forum, şirket/marka topluluğu, YouTube, şirket/marka blogu önemli sosyal medya pazarlaması platformlarını teşkil ediyor.

Verilere göre en fazla yatırım getirisi sağlayan sosyal medya platformunun Facebook olmasına rağmen; işletmeler pazarlama artışı için en çok Youtube’u araç olarak kullanmayı düşünüyorlar.

Şirketlerin %77’si sosyal medya pazarlaması için YouTube’u, %75’i Facebook’u,%75’i blogları, %73’ü Twitter’ı, %61’i LinkedIn’i kullkanmayı planlıyor.

Sosyal Medya Aracılığıyla İşe Alım

Şirketler yalnızca yeni müşteriler çekmek için değil, yeni yetenekleri işe almak için de artan bir şekilde sosyal medyayı kullanıyorlar.

2009’da %68 olan sosyal medya aracılığıyla işe alım oranı; 2011’de %80.2’ye ulaşmıştır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>