digitalfabrika

Renkler Markanız Hakkında Ne Söylüyor? [İnfografik]

Renk, her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Dünyadaki en önemli markalar, renkleriyle tanımlanırlar. McDonalds’ın altın rengi kemerini, Jet Blue ismini ve UPS’in sloganını ‘Kahverengi sizin için ne yapabilir? (What can Brown do for you)’ düşünün. Bu şirketler ve başkaları renkleri logolarında, internet sitelerinde ve tüketicilere sundukları ürünlerde stratjik bir biçimde kullanırlar.

Renk %60 ila %80 oranında tüketicinin satın alma kararını etkiliyor.

Tüketiciler farkında olsalar da olmasalar da logo ve renk kesinlikle bağlantılıdır. Bir tüketicinin logo ile ilgili olarak ilk fark edeceği şey renktir.

Dünyanın Önemli Markalarının Doğru Renkleri

100 markanın her birinin logo ve diğer özellikleri incelenerek yapılan bir çalışmaya göre markalar:

- %29 kırmızı, %33 mavi, %28 siyah ve gri tonlar, %13 sarı ya da altın rengini kullanıyorlar.

- %95’i bir ya da iki renk kullanırken %5’i ikiden fazla renk kullanıyor.

- %41 sadece yazı kullanırken %9 logosunda şirket ismini hiç kullanmıyor.

Tüketiciler farklı renklere nasıl tepki veriyorlar?

Renkler soğuk ve sıcak olarak iki temel kategoriye ayrılabilir. Sıcak renkler enerji; soğuk renkler daha çok dinginlik ve güven ile özdeşleştirilebilir.

Kırmızı : Sıcak bir renktir. Enerjik, gergin, dikkat çekici, arzu uyandıran şeklinde tanımlanabilir. Yemek , araba, teknoloji ve tarım sektörleri için uygundur. Ev ve sağlık sektörü için tercih edilmemelidir. Enerji, finans, havayolu ve giyim sektörlerinde kullanım yaygınlığı yoktur.

Mavi: Soğuk bir renktir. Güven ve dinginlik gibi duygularla tanımlanabilir. Enerji, finans, havayolu, teknoloji, sağlık ve tarım sektörleri için uygundur. Ev eşyası sektörü için kullanışlı olmadığı gibi; giyim, yemek ve arabalarda da tercih edilen bir renk değildir.

Turuncu: Sıcak bir renktir. Canlı, enerjik, eğlenceli olarak tanımlanabilir. Teknoloji ve sağlık sektörü için popüler bir renktir. Yemek, ev ve tarım sektörü için sorgulanabilir. Enerji, finans, havayolu, araba ve giyim sektörlerinde tercih edilmez.

Siyah: Prestij, değer, zamanlılık ve entellektüellik bu rengi tanımlar. Giyim, teknoloji ve araba sektörü için çok tercih edilir. Ev ve tarım sektörlerinde kullanımı sorgulanabilir. Enerji, finans, havayolu, sağlık ve yemek sektörlerinde kullanılmaz.

Beyaz: Saf, asil, temiz ve yumuşak beyazı anlatan sıfatlardır. Giyim ve sağlık sektörü için uygundur. Enerji, havayollu, teknoloji, ev eşyası, araba ve tarım sektörleri için tartışılabilir. Finans ve yemek sektörleri tercih etmez.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>