digitalfabrika

Pazarlama Başarısı için 6 Sosyal Medya Alıntısı

Sosyal medya pazarlamasındaki başarınızı arttırmak için size ilham olabilecek 6 sosyal medya alıntısı:

“Sosyal medya teknolojiden çok, sosyoloji ve psikoloji ile ilgilidir.– Brain Solis

Sosyal medyanın doğuşundaki temel unsur teknolojiydi. Herkesin bildiği ama pek azımızın etkilendiği şey: teknoloji. Fakat sosyal medyanın bizi kolaylıkla içine çekmesinin en önemli nedeni bu yaşam alanının aslında tamamen fiziksel hayatımızın bir yansıması oluşuydu. Diğer bir değişle, sosyal ağlar ve sosyal medya anlayışı bizim hiç de yabancılık hissetmediğimiz komşu bir gezegendi. Arkadaşlarımız, oyunlarımız hatta markalarımızı bile kolaylıkla bulabileceğimiz yaşam alanımızdı.

Sosyal medya stratejileri teknolojiyle yönetilemeyecek kadar inceliklidir. Bir sosyolog ve psikolog perspektifiyle yaklaşılması gerekir.  Sosyal ekosistemi anlamaya çalışarak sosyal medyaya yön verirseniz, pazarlama stratejilerinin başarıyı yakaladığını göreceksiniz.

 

“Sosyal Medya insanla ilgilidir! İşinizle ilgili değil. İnsanlara imkan tanıyın. Onlar da size imkan tanıyacaklardır. – Matt Goulart

Sosyal medyanın asıl değeri; etkili ilişkiler kurmaya yardımcı olması ve tüketicide güven oluşturmasıdır.  Bu şöylemde Goulart, sosyal medya kullanımının markayı tanıtmaktan çok markaya değer katmak için harika bir araç olduğunu vurguluyor. Kişilerle sürekli etkileşim halinde olduğunuzda marka bağlılığının arttığını göreceksiniz.

 

“Strateji ROI (Return of Investment – Yatırım Getirisi)ne  değil, kazanmaya odaklanmaktır.” – Shannon Paul

Sosyal medyanın yatırım getirisinin nasıl hesaplanacağı sonucuna varmak pek çok şirket ve pazarlama takımı için en büyük engellerden biridir. Shannon Paul bunun ROI hesabıyal bir ilgisi olmadığının altını çiziyor. Bunun pazarda yükselen önemli bir rol oynamaya devam edecek olan yeni temel modeler kazanmakla ilgisi olduğunu savunuyor.

 

“Hoşlansanız da hoşlanmasanız da takipçilerinizle konuşun. İyi pazarlama doğru bir iletişimle desteklenir.– Seth Godin

Sosyal medya kişilere düşüncelerini yüzlerce ve binlerce kişiyle paylaşmalarına olanak tanıyan bir ses kazandırdı. Olumsuz yorumları ve öfke dolu eleştirileri görmezden gelmektense, pazarlama gurusu Seth Godin’in de dediği gibi profesyonel bir pazarlamacının yapması gerekeni yapıp iletişime dahil olun ve konuşmaya yapıcı yön verin.

 

İnsan hareketleriyle düşüncelerini destekler; ve insanın deneyimini tanımlayan şey entellektüel ve finansal yatırımları içerisindeki gerçek içeriktir.– Brian Solis

İşinizi pazarlamak yerine, misyonunuzu, tutkunuzu ve vizyonunuzu pazarlayın. İşinizi rekabetten uzaklaştıracak şeyler bulmanız, size müşterilerinizin iletişim kapılarını açacaktır. Hikayenizi anlatın. İnsanların sizinle ilgili olumlu izlenimler edinmesini sağlayın. Brian Solis’in tavsiyesne kulak verin ve kaliteli içeriğe yatırım yapın.

 

“Sosyal medya olumsuzluğu yaratmaz, ama onu ortaya çıkarır.– Jay Baer

Sosyal medyanın marka sadakati ve satın alma kararına büyük etkisi vardır. Müşterilerinize iyi davranmazsanız, konuşmaya başlayacaklardır. Sosyal medyadaki olumsuz yorumlara kriz olarak bakmayın. Bunu işinizin kalitesini yükseltebilecek ve müşteri yorumlarına önem verdiğinizi göstermenizi sağlayacak bir fırsat olarak görün.

Sosyal medyada yer almayarak krizlerden ve olumsuz raporlardan kurtulamazsınız. Aynı şekilde, sosyal medyada yer almayarak markanızı olumsuz eleştirilerden ve krizlerden koruyamazsınız. Sosyal medya markanızla ilgili olumsuz müşteri düşüncelerini görmenizi ‘sağlayacaktır’. Aynı şekilde sosyal medya, markanızla ilgili yapılan olumsuz yorumlara cevap vermenizi sağlayacak ve müşterilerinizin sizi can kulağı ile dinleyebileceği bir platformdur.

 

 

Pelin İnce

pelin.ince@digitalfabrika.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>