digitalfabrika

Gazeteciliğin Yeni Hali: Sosyal Medya

Kişilerin %50’sinin haftada en az 3 kez haberleri online platformlardan öğrendiğini, ya da popülasyonun hemen hemen yarısının son dakika haberlerini sosyal medyadan öğrendiğini biliyor musunuz?

Doğal afet haberlerini nasıl öğrendiğinizi hatırlayın? Ya da çok ünlü bir sanatçının evlilik/ayrılık haberini nereden duymuştunuz? Tuttuğunuz takımın maç sonucunu ya da istatistiklerini nasıl takip ediyorsunuz?

Schools tarafından oluşturulan infografikte gelişen dünyanın online değişimlerine dikkat çekiliyor. Yanı sıra, online dünyadan öğrendiğimiz haberlerin olumlu ve olumsuz yanları da listelenmiş. Özellikle olumsuzlukların yarattığı problemlerin nasıl düzeltilebileceğini düşünelim:

 

Sosyal Medya Haberlerinin Olumlu ve Olumsuz Yanları

Olumlu

- Haber birinci elden hızla yayılabilir

- Gazeteci ya da medya çalışanı olmamasına karşın herkes haber verebilir

- Kameralar her an her yerde olamaz, fakat cep telefonları olabilir

Olumsuz

- 140 karakterde eksik haber anlatımı doğabilir

- Yanlışlıklar ve kesinliği belli olmayan haberler yayılabilir

- Gazetecilik ilkeleri çiğnenebilir. Amatör haberciler kendilerini ya da başkalarını tehlikeli bir durum içine sokabilirler

Herşeye ragmen, istatistiklere göre sosyal medya kişilerin sıklıkla kullandığı haber kaynakları arasında üçüncü sırada.

Bahreyn’de öldürülen protestocular, Usame Bin Ladin’in yakalanıp öldürülmesi, Whitney Houston’un ölümü gibi pek çok önemli haberin Twitter ve Facebook’tan öğrenilmiş olması da sosyal medyanın haber alma ve haber yayma konusunda ne kadar önemli bir güce sahip olduğunu gösteriyor.

Ne yazık ki kullanıcıların % 49.1’I sosyal medyadan öğrendikleri haberlerin sonrasında asılsız çıktığını rapor ediyor.

Bu durumda, sosyal medya kullanıcısı olarak en büyük sorumluluklarımızdan biri haberin doğruluğunu kontrol etmeden paylaşmamak olmalı.

 

 

Posted in Sosyal Medya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>