digitalfabrika

İçerik Pazarlamasının Tarihi – İnfografik

İçerik Pazarlaması nedir ?

İçerik pazarlaması, potansiyel müşterilere satın alma kararları ve davranışları üzerinde değerli bilgileri sağlayabilme tekniğidir. İçerik pazarlamasının birkaç geleneksel örneğine baktığımızda el kitabı, kitaplar ve katalogların yayınlanma ve dağıtımı konularını içerdiğini söyleyebiliriz.

İçerik Pazarlama tanımı

Tanım olarak içerik pazarlaması, müşterinin satın alma kararlarını olumlu yönde etkilemek için ürün içeriği geliştirilmesi, yayınlanması ve dağıtımının yapılması olarak açıklanabilir.

Web içerik Pazarlaması

Yaygın olarak kullanılan arama motorları ile sosyal medya ve sosyal ağ sitelerinde son 5 yılda içerik pazarlaması konusunda bir canlanma söz konusu. Web üzerinden yapılan içerik pazarlamasında da geleneksel içerik pazarlama  stratejilerine başvurulmakta.

Web üzerinde içerik pazarlama konusunda populerliği artmış birkaç ağ;

-Sosyal medya siteleri

-Haber portalları

-Bloglar

Web İçerik Pazarlaması ve Geleneksel İçerik Pazarlaması

Web içerik pazarlama stratejileri geleneksel stratejilere oranla yatırım yapma konusunda daha yüksek geri dönüşlere sahiptir. Geleneksel içerik pazarlama stratejileri yayınlanan ve dağıtılan fiziksel ürünlerle ilgili olarak direk müşterilerle ilişkilendirilir. Çok daha fazla müşteriye ulaşmak istenildiği zaman bu çok pahalıya mal olmaktadır. Online olarak aynı içeriğin alımı ve dağıtımı içerik pazarlaması ile ilgili olarak, yüksek harcamaları ortadan kaldırmaktadır.

Geleneksel içerik pazarlama örnekleri

- Rehber kitaplar

- Basılı kataloglar

- Kitaplar ve dergiler

Web üzerinde içerik pazarlama örnekleri

- Sosyal medya pazarlama stratejileri

- Bloglar

- e-dergi / e-katalog

- Mikro-sosyal ağlar

- Mailing

İçerik Pazarlama Tarihi

Bu infografiğe göre içerik pazarlama tarihi milyonlarca yıl öncesine dayanmakatadır. İlk içerik pazarlama örnekleri milyonlarca yıl önce mağaralarda yaşayan insanların bıraktığı izlerde görülebilir. Zıpkın, mızrak gibi ürünlerin mağara duvarlarına yazılıp çizilmesi avlanma ve korunmada yarar sağladı düşüncesinin yayılmasına fayda sağlamış.

Baskı İçerik Pazarlama

Endüstriyel devrim boyunca içerik pazarlaması genel pazarlama stratejisi haline dönüşmeye başladı. Şirketler farklı çeşitte içerikler üretmekte ve bunu müşterilere satmaktadır. Bu ürünler geniş kapsamlı rehberler, kitaplar ve tüketiciye yönelik dergilerdir.

İçerik Pazarlaması baskı örnekleri

- Michelin Guide (1900), 400 sayfa araba bakımı ve oturma.

- Jell -O (1904), hazırlanan yemek tarifi kitabı 1 milyonun üzerinde sattı.

- Benchmark (1913), Burns ve Mcdonnell Mühendisliği Endüstriyel dergisini başlattı.

Radyo ve Tv içerik Pazarlaması

Radyo ve televizyonun gelmesiyle, içerik pazarlaması bir nevi hikaye anlatıcılığına büründü. Şirketler kendi ürünlerine talebi çoğaltması ve güçlü marka güvenilirliği yaratması için radyo ve TV showları üretmeye başladı.

Radyo ve Tv örnekleri

Sears Radyo (1992), geniş çaplı radyo programı

Procter ve Gamble(1930), çeşitli markalar için radyo dizileri üretilmesi

Web üzerinde içerik pazarlama

21. yüzyıla kadar online içerik pazarlaması yoktu. Son beş yılda, web tabanlı içerik pazarlaması ulaşabilinir en değerli ve etkileyici pazarlama kanalları haline geldi.

Milyonlarca tüketici online oluyor, sosyal medya sitelerini kullanıyor ve sosyal ağlar üzerinden ailesi ve arkadaşlarıyla iletişim kuruyor. Sosyal ağların yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte satın alma kararlarının arama motoru sorgulamalarıyla %92 düzeyinde olması şaşkınlık yaratmasa gerek.

Online içeriğin yaygınlaşmasının yanı sıra, şirketler kendi arama motoru sıralamasını ve müşteriye karşı olan görünümünü de geliştirebilmektedir. Sosyal ağlardaki paylaşım güçlerini birleştirdiğimizde web tabanlı içerik pazarlaması etkili olabilecektir. Etkili şirketler, şirketlerarası alanda olsalar bile içerik pazarlaması içerisinde kendi yatırımlarını geliştirmektedirler. İçerik pazarlaması içerisindeki özel trendler başlıklara, sosyal medyaya ve bloglara odaklanmayı barındırmaktadır.

Web tabanlı içerik pazarlamasının bir diğer önemli bir durumu ise sosyal medya sitelerinden alınan olumsuz geri bildirimlerdir. İnsanların %90 ı arkadaşlarının yorumlarına göre satın alma kararı veriyor. Sosyal medyada olumlu/olumsuz incelemelere karşı çözüm getirici bir plana sahip olmak çok önemli.

Digital Dünyada İçerik Pazarlama

Son bir kaç senedir, şirketler web tabanlı içerik pazarlaması doğrultusunda ilerlemeye başladı. Birçok şirket, içerik pazarlamasını kendi online stratejilerine dahil ettiler. Artık markalar, Facebook ve Twitter’a bağlı içerik üretmeyi değil, müşterilerle birlikte içerik pazarlaması kanalını belirlemeyi tercih ediyorlar.

 

Posted in Genel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>