digitalfabrika

Instagram: Yeni Sosyal Medya Silahı

Mobil fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram, Ekim 2010’dan bu yana 400 milyonu aşan fotoğraf paylaşımı ve 15 milyon kullanıcısı ile tam anlamıyla bir sosyal medya fenomenine dönüştü.

Bu paylaşım platformunun çekim gücünü hisseden Starbucks 2010 yılında Instagram’a dahil oldu ve şu an 202,000 takipçisi var. Onu 151,00 takipçiyle Burberry ve 95,000 takipçiyle Red Bull izliyor.

Uygulamanın son üyeleri ise Nike ve ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyası.

General Electric ve Tiffany & Co. gibi markalar teknik ekip çalışmalarını resimleyerek takipçilerine perdenin arkasında neler olup bittiğini anlatan paylaşımlarla dikkat çekmeyi tercih ediyorlar.

Instagram’ı ‘sosyal’ yapan bir hile ise tagler (#). Bu sayede kullanıcılar fotoğraflarını sınıflandırabiliyorlar. Son zamanlarda tagler fotoraflarla sosyal bir grup oluşturmak isteyenlerce kullanılır oldu. Bu hareketten yola çıkan Levi’s, takipçilerinin Levi’s kotu ile çekilmiş resimlerini #IAmLevis tag’i ile yayınlamalarını istedi. Bir diğer örnek ise Marc Jacobs’un takipçilerinin tatil fotoğraflarını #marcfam tag’i ile paylaşmalarını istemesi ve bu fotoğrafları marcfam mikro sitesinde yayınlamasıydı.

San Francisco’da dokuz kişilik bir ekiple çalışan ve $500,000’la kurulan Instagram, geçtiğimiz şubat ayını $7 milyon ile kapattı. Organizasyonun başında yer alan Amy Cole, hiçbir marka ile resmi olarak ortak olmadıklarını fakat 200’ün üzerinde marka ve ünlü ismin Instagram’ı aktif olarak müşteri ve hayranlara ulaşmak için kullandıklarını söylüyor.

Cole, markaların Instagram’da müşterilerine karşı çok daha kişisel yaklaştıklarını anlatırken: “Fotoğraflar çok emosyonel olabiliyor. Kullanıcılar için markalarla metin paylaşımının dışında bir fotoğraf paylaşımı ile iletişim kurması harika bir yol” diyor.

Kimi markalar fotoğraf paylaşımlarını bizzat müşterilerinin yapmasına izin veriyor. Puma geçtiğimiz haftalarda 10 blogger’ı sponsor oldukları Volvo Ocean Race ve Mar Mostro yat yarışlarını yerinde fotoğraflamaları için Abu Dhabi’ye gönderdi. Elbette fotoğraflar #sailing ve #marmostro tagleri ile paylaşıldı.

Kısaca, kişiler markaların tutkunu olduklarını göstermeyi severler. Onları denedikleri, giydikleri, taktıkları ya da gittiklerini belgelemeyi de severler. Hala pekçok kullanıcı markaya ulaşmasa da arkadaşlarıyla bu paylaşımı yapmayı seviyor. Instagram bu dürtünün en güzel aracı olmaya devam ediyor ve yakın zamanda sosyal medya stratejilerimizin en güçlü silahı haline gelecek.

 

Pelin İnce

pelin.ince@digitalfabrika.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>