digitalfabrika

KLM: Meet & Seat Başarısı ve Havayolu Şirketlerine Sosyal Medya Stratejileri

2004′te Air France grubuna katılan Hollandalı havayolu şirketi KLM, dikkat çekici bir uygulama olan KLM Meet & Seat’i hayata geçirdi.

KLM Meet & Seat kısaca, Amsterdam ve New York, San Francisco, Sao Paulo uçuşlarında yolcuların birbirleri ile tanışmasını sağlayan bir uygulama. Bu uygulama ile diğer yolcuların Facebook ya da LinkedIn profil detaylarını inceleyebiliyor ve uçakta nerede oturduklarını görebiliyorsunuz.

Örneğin sizinle aynı konferansa giden ya da sizinle aynı iş kolunda çalışan yolcuları arayabiliyorsunuz.

Uçuştan 48 saat öncesine kadar yapacağınız online check-in’lerde yolcuların sosyal ağ profillerini inceleyip oturacağınız koltuğa buna göre karar verebiliyorsunuz. Sizden sonra bilgilerini paylaşan yolcular olduğunda da e-mail ile haberdar ediliyorsunuz.

 

Cervelo ortak kurucularından Gerard Vroomen, KLM Meet & Seat uygulamasını yoğun seyahat takvimi nedeni ile sıklıkla kullananlardan: “Bence bu sosyal ağın kapasitesini kullanmanın en muhteşem örneği,” diyor Vroomen. “Kabul edelim, pek çok havayolu hizmeti birbirinin aynı ve yolcu çoğunlukla ücrete odaklanmış durumda. Elbette KLM uygulamanın hatasız olması için çok çalışmalı. Web sitesi zaman zaman sorun çıkarabiliyor, online rezervasyon sistemi çalışmayabiliyor ve call center yalnızca banttan anlatımıyla müşteriyi çıldırtabiliyor. Harika bir uygulamanın temelleri çalışmazsa gerçek bir yıkım olur. Fakat sistemin temel gereksinimleri şu an daha hızlı çözülüyor ve en önemlisi bunun orjinal bir fikir olması KLM için büyük bir fırsat.”

KLM Surprise

KLM bir sosyal medya öncüsü. Daha önce KLM Surprise kampanyası ile yolcularının twitter üzerinden paylaştığı foursquare check-in’lerine bakarak bazı müşterilerine küçük sürprizler hazırladı. Twitter hesaplarını hızla inceliyor ve ilgi alanları, hobileri ya da ihtiyaçlarına göre hediye seçimi yapıp uçuş öncesinde o kişiye hediyesini ulaştırıyordu.

KLM Meet & Seat ile bambaşka bir yenilik daha yapmış oldular ve eminim uzun bir süre kendilerinden konuşturmayı başaracaklar. En önemlisi bununla da kalmayıp bizi sürekli şaşırtacaklar!

 

Kısaca KLM, havayolu şirketlerinin fiyat politikaları dışında da dikkat çekebileceklerini gösteren en iddialı örnek. Türkiye’deki havayolu şirketlerinden hangisi bir an evvel fiyat yarışından sıyrılıp sosyal medya kulvarında bir fark yaratabilirse yolcularının gözünde “farklı” olmayı başaracaktır.

 

Diğer bir değişle; müşterisinin karşısında ete kemiğe bürünebilen, 140 karakterin dışına çıkabilen, indirim kampanyalarını aşabilen “organik sosyal medya stratejileri” her zaman kazanacaktır.

Türkiye’nin en yenilikçi havayolu şirketi Türk Hava Yolları (THY) yakın zamanda sosyal medyada bizi şaşırtır mı dersiniz? Neden olmasın..

Pelin İnce
pelin.ince@digitalfabrika.com

 

Posted in Genel, Sosyal Medya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>