digitalfabrika

Sosyal Medyada Restoran Zincirleri [İnfografik]

Fast Food, Facebook’u Sever

Birçok marka artık sosyal medya ile takipçileri ve hayranlarıyla etkileşim içindedir. Hızlı fast food endüstrisinde çok az firma tüketicilerine cevap vermede yeterlidir.

Markaların faydalandıkları sosyal ağlardan en çok tercih edilenleri Facebook ve Twitter’dır. Fast food zincirlerine baktığımızda; hem Facebook hem de Twitter kullanımında lider olan markalar McDonalds ve Taco Bell’dir.

İnfografikte yer alan veriler bu markaların tutumlarını ve diğer markalara karşı kendilerini nasıl kanıtladıklarını görmeniz açısından yol gösterici olacaktır.

‘Geniş fast food zincirleri uzun zamandır hakim olan ticari yayın araçlarına sahiptir. Ancak bu restoranların, sosyal medya çağında fanlarıyla doğrudan iletişim kurabilecekleri ve bir rekabet üstünlüğü bulabilecekleri  yeni bir fırsatları vardır.’

İnfografiğe göre; Facebook etkileşimleri salı günleri artış gösterirken, Twitter’ın en yoğun olduğu saatler akşam saatleridir. McDonald’s ve Taco Bell genel olarak sosyal medyada öncülük ederken; daha küçük firmalar daha fanatik takipçilere sahiplerdir. In-N-Out Burger, Facebook’ta fanlarıyla en çok iletişimde olan marka iken; Chipotle, Twitter’da en aktif olan fast food zinciridir.

Hızlı Servis Restoranları

Sosyal medyayı en iyi kullanan 5 fast food zincirini burada bulabilirsiniz. Bu sonuçlar, ağırlıklı ve dengeli bir şekilde kıstas alınabilecek tek bir sayıya ulaşmak için 24 nitel ve nicel sosyal medya ölçümünün harmanlanması sonunda elde edilmiştir.

Facebook’ta en iyi olan hızlı servis restoranları sırasıyla McDonald’s, Taco Bell, Subway, Dunkın’ Donuts, ve Baskin-Robbins’tir.

Twitter’da en etkin olan fast food markaları sırayla; McDonald’s, Taco Bell, Chipotle, Pizza Hut ve Donkın’Donuts’dır.

Sosyal medyada fast food zincirlerinin büyümeleri;

Facebook’ta; %105 büyüme ile Burger King ilk sırada, %60’lık büyüme oranı ile Sonic Drive-In ikinci sıradadır. Bunları, %56.5’lik büyüme oranı ile McDonald’s, %48 ile Pizza Hut ve %40 ile Subway izlemektedir. Sosyal medyada en yavaş büyüme gösteren fast food zincirleri, %15 ile Dunkin’ Donuts, %12 ile Taco Bell, %11 ile In-N-Out Burger’dır. Krispy Kreme Doughnuts ve Chick-fil-A en yavaş büyüme oranına sahip restoranlardır.

Twitter’da; %118’lik büyüme oranı ile McDonald’s ilk sıradadır. %35’lik büyüme oranı ile Burger King, %31 ile Sonic Drive-In Twitter’da en hızlı büyüyen restoranlardır. Chipotle ve Krispy Kreme Doughnuts %26 ve %25’lik büyüme oranlarıyla Twitter’da en aktif olan restoranlardandır. Carl’s Jr ve In-N-Out %15, Dairy Queen %14, Taco Bell %13 ve Baskin-Robbins %11’lik büyüme oranı ile Twitter’da en yavaş büyüyen restoran zincirleridir.

Twitter’da Cevaplama Süresi

Ortalama 29 dakika ile Twitter’da tüketicilerine en hızlı cevap veren fast food markası McDonald’s’dır. Bunu ortalama 37 dakika ile Chipotle, 42 dakika ile Chick-fil-A, 46 dakika ile Taco Bell takip eder. Krispy Kreme Doughnuts 99 dakikalık bir ortalama cevaplama süresine sahiptir.

Nerdeyse 3 günlük bir cevap verme süresi ile Buger King takipçilerine en yavaş cevap veren fast food markasıdır. Carl’s Jr ise 14 saat 9 dakikalık ortalama geri dönüş süresi ile takipçilerine en yavaş cevap veren bir diğer fast food markasıdır. Dairy Queen 12 saat 55 dakika, Baskin-Robbins 8 saat 15 dakika ve Sonic Drive-In 7 saat 15 dakika ile takipçilerine en yavaş cevap veren fast food zincirlerindendir.

Facebook’ta Kadınlar ve Erkekler

Fast food markalarının facebook takipçilerinde kadın ve erkek fanlar farklılık gösterebilmektedir. Sosyal medyada en aktif olan bu markaların kadın erkek oranlarına baktığımızda Baskin-Robbins %80’lik bir kadın takipçi oranına sahiptir. Dairy Queen %72, Sonic Drive-In %70, Dunkin2 Donuts %67 ve Chick-fil-A %66 oranında kadın takipçiye sahiptir. En çok erkek fana sahip olan fast food markaları sırayla; %53 Carl’s Jr, %51 Krispy Kreme Doughnuts, %46 In-N-Out Burger, %45 Burger King ve %44 KFC’dir.

Gönderilerin Türü

Fast food zincirlerinin Facebook ve Twitter sayfalarında en çok paylaşılan bağlantı türü ‘soru’dur. Daha sonra ‘eğer… ise bu gönderiyi beğenin’ şeklinde gönderiler, daha sonra marka haberleri, özel indirimler ve yarışmalar şeklindeki gönderiler en çok yer tutan gönderilerdir. En çok ‘eğer…ise beğenin’ türü gönderiler fanlarla etkileşim sağlar. Ikinci olarak ise ‘soru’ şeklindeki gönderiler fanların en çok ilgisini çeken gönderi türüdür.

Posted in Sosyal Medya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>